Zaim:  Operasyonel Mükemmellik Sayesinde Krizleri Fırsata Çevirin

Zaim: Operasyonel Mükemmellik Sayesinde Krizleri Fırsata Çevirin

05-11-2018

S.P.A.C Tarafından Düzenlenen 12 Yıldır Türkiye'nin Önde Gelen Firmalarının Sürekli İyileştirme Ve Geliştirme Tekniklerini Paylaştıkları 7. Yalın 6 Sigma Konferansı Bu Yıl 1-3 Kasım Tarihleri Arasında Antalya’da Gerçekleşti. Maxion İnci Ve Maxion Jantaş’ın Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Zaim, “Sürekli Artan Küresel Rekabetçiliğimizi, Ihracat Başarımızı, Verimliliğimizi Ve Teknolojideki Liderliğimizi Büyük Ölçüde Operasyonel Mükemmellik Uygulamalarındaki (Opex) Başarımıza Borçluyuz” Dedi.

Yalın 6 Sigma konusunda danışmanlık hizmetleri veren S.P.A.C tarafından 2006 yılından bu yana 2 yılda bir gerçekleştirilen Yalın Altı Sigma Konferanslarının yedincisi Antalya Kemer Mirage Park Otel’de gerçekleştirildi. 290 kişinin katıldığı konferans kapsamında, şirket verimliliğini arttırma ve rekabetçilik yeteneklerini geliştirme konusunda çeşitli panel ve seminerler gerçekleştirildi.  

Konferansta açılış konuşması yapan Avrupa’nın tek lokasyondaki en geniş ürün yelpazesine sahip jant üreticisi Maxion İnci ve Maxion Jantaş Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Zaim, 12 yıldır Türkiye'nin önde gelen firmalarının Sürekli İyileştirme ve Geliştirme tekniklerini paylaştıkları etkinlikte operasyonel mükemmellİk uygulamalarını liderlik açısından ele aldı. Zaim; “Özellikle endüstri 4.0 kavramının yoğun olarak konuşulduğu ve firmaların hızla kendini bu trende göre yeniden şekillendirdiği günümüz dünyasında liderler de çalışanlarını bu doğrultuda eğitmeli ve onları geleceğe hazırlamadırlar. Yaşanan teknolojik gelişmelerin mevcut mesleklerin yerini almak yerine, onları tamamlayacak ve süreçlerini kolaylaştıracaklarını biliyoruz. Örneğin yakın gelecekte hesap tabloları karşısında geçirilen uzun saatler, veri işleme ya da müşteri taleplerini yürütmek için harcanan saatler geçmişte kalacak. Bu işleri artık makineler yerine getirecek ki, çalışanlar insan dokunuşu gerektiren daha kompleks işlere odaklanabilsin ” dedi. 

Değişimin hikayesi, operasyonel mükemmellik yolculuğu
Konuşmasına Maxion İnci Jant Grubu’nun operasyonel mükemmellik yolculuğunu anlatarak devam eden Zaim; 
“Maxion İnci Jant Grubu’nun opex yolculuğu aynı zamanda bir değişimin hikayesi. 1968 kurulan Maxion İnci Jant Grubu, 2000’li yıllara girdiğinde çok süratli büyüyen, yabancı ortaklıkları vasıtasıyla kurumsallaşmanın farkına varan başarılı bir aile şirketiydi. Teknolojiye hakim, insana yatırımın ve takım oyununun öneminin bilincindeydi. Bu bilinçle sanayi ve üretim uygulamalarında başarılı bir şirket olmamıza rağmen 2000’li yılların başında  uygulamaları konusunda bilgimiz ve becerimiz çok sınırlıydı. Birkaç yalın uygulama denemesi, biraz Kaizen, biraz Kahn Bahn, yani eskilerin deyimiyle herkesin biraz ucundan tutup yerinden oynatmayı beceremediği denemeler yaptık.

2000’li yıllarda önemli bir inisiyatif alıp kapsamlı bir SAP uygulamasına başladık. Veri yönetiminin disipline edilip sistematikleşmesi, üretim planlama, hassas maliyet kontrolü, bütünsel eş zamanlı kayıt sistemi, malzeme akışı ve envanter hakimiyeti gibi konular dijital ortamda takip edilebilir hale geldi. SAP’nin başarılı uygulaması proseslerimizde de sistematik disiplin oluşturulmuş oldu ve bu bize operasyonel mükemmellik çalışmalarımızda çok önemli bir destek oluşturdu. Bu çalışmalar sonucunda da 2004 yılında Maxion Wheels Global Liderler Kurulu olarak, tüm global lokasyonlarda sistematik olarak opex uygulamalarını başlatma kararı aldık” şeklinde konuştu. 

Değişimin başarısı için kültürün değişimi esastır
Zaim şunları ekledi; “Her şeyden önce değişimlerin başarısı için kültürün değişimi esastır. Kültür değişimi ise topyekûn  bir harekettir ve topyekûn sahiplenmeyi gerektirir. Operasyonel mükemmellik uygulamaları da yeni  iş yapış biçimimiz olacaksa; görevi yalnızca opex organizasyonunda değişim olarak kabul edemezdik.

Topyekun hareketlerde liderden gelen motivasyon
Kendimizden örnek verecek olursam, Maxion İnci Jant Grubu’nda operasyonel mükemmellik’i önce kendim öğrendim ve anladım. Örnek olmak için 6 sigmanın ilk dalga uygulamalarında Yeşil Kuşak eğitimini önce ben tamamladım. Bizzat projelerde yer alarak tüm Genel Müdürlerimiz ve tüm müdürlerimizin de en az Yeşil Kuşak almalarını sağlamak için onları yüreklendirdim. Her biri için kişisel performans hedeflerini belirledim ve tüm opex projelerinin bizzat sponsoru olarak projeleri tek tek takip edip, izlemeye başladım. Bu şekilde hareketin önüne çıkan engelleri zamanında fark edip zamanında önlem alma fırsatı buldum. 

Kriz zamanlarında operasyonel mükemmellik’e sarılın
2 sene sonunda 20 yıllık, 40 yıllık üretim çalışanlarımız, operatörlerimiz, usta başlarımız, çözemedikleri sorunları için proje yapılması talebinde bulundukları zaman kültürün oluştuğunu müthiş bir keyifle anlamış oldum. Bu alevi kriz dönemlerinde bile söndürmedik. Operasyonel mükemmellik çalışmalarına hiç ara vermedik. Tam tersine krizlerde azalan üretim baskısından faydalanarak, yapamadığımız eğitimleri yaptık, kısıtlardan dolayı başlatamadığımız projeleri başlatıp, bitirdik. Örneğin 2008-2009 küresel krizi sırasında operasyonel mükemmellik konusundaki en büyük atılımı yaptık ve bu sayede krizleri fırsata dönüştürebildik.

Maxion Wheels globalde Türkiye her yıl ilk 3’e giriyor
Bugün işletmelerimizde 78 yeşil kuşak, 14 kara kuşak, 85 beyaz kuşak ve 57 sarı kuşak arkadaşımız var. Her yıl 100’den fazla Yalın Altı Sigma Projesi yapılıyor, 2005 yılından bu yana toplam 700 adet proje yapıldı. TPM’de çok ileri bir düzeye geldik. Her yıl yaklaşık 40 bin adet hata kartı asılıyor, çözülüyor ve 4 bin adet Ö/S Kaizen üretimi, çalışanlarımız tarafından gerçekleştiriliyor. Her yıl Maxion Wheels’in dünyaya yayılmış 33 işletmesi arasında yaptığı Operasyonel Mükemmellik Uygulamaları proje yarışmalarında Türkiye Maxion İnci Jant Grubumuz her yıl hemen her dalda ilk 3’e giriyor ve genellikle de birinciliği elde ediyor. 

Son olarak, 2018 EAAP (Avrupa Afrika Asya Pasifik) Bölgesi Maxion Ekip Yarışmasında 4 ayrı kategoride birincilik aldık, Global yarışmada da 4 kategoriden ikisinde birincilik, birinde üçüncülük ödülünü kazandık.” 

Polat: Türk sanayisi krizden çıkışın anahtarını verimlilik ve rekabetçilikte arıyor
Toplam 26 konuşmacının görev aldığı konferans kapsamında Endüstri 4.0 dönüşüm çabalarının değer üretmesi için firmaların makine ve ekipman yatırımı öncesi proseslerini tanımaları, ‘Yalın’laştırmaları ve iyileştirmeleri gerektiği konusunda fikir birliği sağlandı. Endüstri 4.0 dönüşümünün sadece robot alıp, ileri teknolojiye yatırım yapmak olmadığı vurgulandı. 
 
Organizasyonda aktif görev alan S.P.A.C Genel Müdürü Akın Polat, Türk Sanayi ve servis firmalarının sürekli iyileştirme ve geliştirme çalışmaları kapsamında bilgi ve deneyimlerin paylaşıldığı bu ortamı sağlama fırsatı buldukları için mutluluk duyduklarını iletti. Makine ve ekipmana yatırım yapmanın yanı sıra çalışanların bilgi ve yetkinliklerine de yatırım yapılması gerektiğini vurgulayan Polat, “Türk sanayisi krizden çıkışın anahtarını verimlilik ve rekabetçilik yeteneklerinde arıyor” dedi.

Medya Bağlantısı

Ezgi Kesimli Tel: +0236 226 40 00
Kurumsal İletişim Takım Yöneticisi E-Posta:[email protected]
Banu Kurt Tel: +0212 438 63 50
Medya Danışmanı E-Posta:[email protected]